In deze blog zul je meer te weten komen over het begrip Smart City. Vragen zoals ‘Wat is een Smart City?’ en ‘Welke elementen spelen een rol in een Smart City?’ zullen hier beantwoord worden. Tot slot worden er ook voorbeelden genoemd van enkele Smart City toepassingen.

Wat is een Smart City?
Volgens BAM (z.d.) is een slimme stad een stad waarin we ons bewegen in een gezonde en duurzame leefomgeving die continu verbonden is. Door te werken aan vernieuwende, duurzame, integrale oplossingen die echt waarde toevoegen, geeft BAM vorm aan die slimme stad. Daarnaast vindt BAM dat de slimme stad geen doel is, maar een reis die we samen afleggen (BAM, z.d.).
Gemeente Apeldoorn vindt dat het verzamelen van gegevens ook zeker thuishoort in de definitie van een Smart City. Dit vanwege het feit dat ze aan de hand van deze gegevens de juiste maatregelen kunnen nemen om de stad een fijnere plek te maken (Gemeente Apeldoorn, z.d.).
A. de Kort zegt dat men in een Smart City informatietechnologie en het internet der dingen gebruikt om de stad te beheren en te besturen (A. De Kort, 1 augustus 2019).
Voor Axis Communications is het voor een Smart City zonder twijfel noodzakelijk om te beschikken over geïntegreerde, openbare en particuliere veiligheidsoplossingen. Overheden en particuliere belanghebbenden werken dan niet langer ieder voor zich. Ze zeggen dat het concept wereldwijd van de grond begint te komen, waarbij enkele zeer succesvolle use cases het belang aantonen van samenwerking tussen de publieke en private sector. Tot slot benoemt Axis Communications ook de bekende wapenspreuk ‘Eendracht maakt macht’. (Axis Communications, 3 januari 2020). Waarmee naar mijn mening gedoeld wordt op het bundelen van de krachten waardoor mensen vaak sterker worden dan dat ieder enkel voor zichzelf zou opkomen.
Welke elementen spelen rol in een Smart City?
Volgens 3Bplus zijn er zes verschillende elementen van Smart Cities gedefinieerd, namelijk Smart Economy, Smart People, Smart Governance, Smart Mobility, Smart Environment en Smart Living.
Bij Smart Economy kan er gedacht worden aan aspecten als innovativiteit, ondernemerschap, een flexibele arbeidsmarkt en het internationale netwerk.
Bij Smart People gaat het niet alleen over de opleiding van mensen in de stad, maar ook om sociale interactie, ruimdenkendheid en participatie in het openbare leven.
Daarop volgt Smart Governance waar transparantie van de overheid, de participatie van burgers in besluitvorming en de beschikbaarheid van publieke en sociale diensten onder valt.
De bereikbaarheid, zowel fysiek als digitaal, spelen bij Smart Mobility een grote rol. Hieronder vallen dus vervoerssystemen en (ICT-)infrastructuur.
Bij Smart Environment ligt de focus op duurzaam management van resources, milieubescherming en problemen met vervuiling.
Tot slot: Smart Living, waar aspecten als cultuur, gezond, veiligheid, huisvesting en sociale cohesie onder vallen. Smart Living richt zich op het leven van de burgers (3Bplus, 15 december 2021).
Voorbeelden van een Smart City
De oude Romeinse steden gebruikten al elementen van het concept Smart City. Zij maakten namelijk gebruik van technologie om het leven van hun burgers makkelijker te maken. Voorbeelden welke zich in deze tijd voordeden waren bijvoorbeeld aquaducten en waterafvoersystemen. (IsGeschiendenis, 9 oktober 2020).
Vandaag de dag zien Smart City oplossingen er heel anders uit dan viaducten of waterafvoersystemen.
Een voorbeeld wat wel relevant is en waardoor milieuproblemen kunnen worden aangepakt, is de slimme straatverlichting van Tvilight. Deze straatverlichting is geplaatst in onder andere Helmond, Jaipur en Dortmund. De lichtniveaus van de straatverlichting worden aangepast op basis van de specifieke tijden en gebeurtenissen. De lichtniveaus worden verder verfijnd op basis van menselijke aanwezigheid welke aan de hand van bewegingssensoren wordt gemeten. Het dimmen van verlichtingsniveaus op basis van tijd, gebeurtenis of menselijke aanwezigheid resulteert in aanzienlijke energiebesparingen op een efficiënte manier (Tvilight, 26 maart 2021).
Een ander voorbeeld van innovatieve en duurzame straatverlichtingen zijn geplaatst in Gemeente Renkum. Dit is de eerste gemeente die profiteert van de voordelen van innovatieve en duurzame straatverlichting die ook andere functies bij elkaar kan brengen, zoals sensoren en laadpunten voor elektrische auto’s. Heimen Visser, Fund Manager Communication Infrastructure & Smart Cities bij Primevest CP, zegt dat door de lantaarnpaal multifunctioneel te maken die naadloos opgaat in het bestaande straatbeeld, wordt er een oplossing geboden tegen de ‘verrommeling’ van de openbare ruimte dat ontstaat door steeds meer objecten erbij te plaatsen in plaats van te integreren in hetgeen er al staat. Daarnaast vertelt Heimen dat het in de toekomst ook mogelijk is om in deze laadlantaarns 5G te integreren (Vastgoedmarkt, 27 september 2021).
Tot slot...
… ben ik van mening dat een Smart City een stad is die technologie gebruikt om diensten te verlenen en stadsproblemen op te lossen. In deze stad beweegt de mens in een gezonde en duurzame leefomgeving die continu verbonden is. Daarnaast vind ik het van belang dat er samengewerkt wordt om een Smart City te creëren. De bekende wapenspreuk ‘Eendracht maakt macht’ die Axis Communications noemt vind ik hier dan ook een mooi voorbeeld voor.
Tijdens het creëren van de slimme steden vind ik het, net zoals Heimen Visser, belangrijk dat er gelet wordt op de ‘verrommeling’. Naar mijn mening moet er dus zoveel als mogelijk geprobeerd worden om voorwerpen te ontwerpen die naadloos opgaan in het bestaande straatbeeld.
Literatuurlijst
3Bplus. (2021, 15 december). Wat is een smart city (slimme stad): een introductie. Geraadpleegd op 18 februari 2022, van https://3bplus.nl/smart-cities/wat-is-een-smart-city-slimme-stad-een-introductie/
Aquaducten in het oude Rome. (2020, 9 oktober). IsGeschiedenis. Geraadpleegd op 16 februari 2022, van https://isgeschiedenis.nl/nieuws/aquaducten-in-het-oude-rome
BAM. (z.d.). Smart City. Koninklijke BAM Groep / Royal BAM Group. Geraadpleegd op 11 februari 2022, van https://www.bam.com/nl/duurzaam/smart-city
De Kort, A. (2019, 1 augustus). Wat is een smart city en wat bereikt men daarmee? Securitymanagement.nl. Geraadpleegd op 18 februari 2022, van https://www.securitymanagement.nl/wat-is-een-smart-city/
Gemeente Apeldoorn. (z.d.). Wat is Smart City Apeldoorn? - Gemeente Apeldoorn. Geraadpleegd op 17 februari 2022, van https://www.apeldoorn.nl/ter/smartcity/algemene-informatie/wat-is-smart-city-apeldoorn.html
Publiek-private samenwerking is de sleutel voor meer veiligheid | Axis Communications. (2020, 3 januari). Axis Communications. Geraadpleegd op 18 februari 2022, van https://www.axis.com/nl-nl/newsroom/article/publiek-private-samenwerking-is-de-sleutel-voor-meer-veiligheid
Redactie Contentmarketing. (2021, 27 september). Smart City: Renkum plaatst als eerste gemeente slimme lantaarnpalen met laadpunt. Vastgoedmarkt. Geraadpleegd op 18 februari 2022, van https://www.vastgoedmarkt.nl/marktontwikkeling/artikel/2021/09/smart-city-renkum-plaatst-als-eerste-gemeente-slimme-lantaarnpalen-met-laadpunt-101167791
V. (2021, 26 maart). Smart City begint met slimme straatverlichting. Tvilight. Geraadpleegd op 18 februari 2022, van https://tvilight.com/nl/smart-city-begint-met-slimme-straatverlichting/
Webstores Internet totaalbureau - www.webstores.nl. (z.d.). De geschiedenis van de riolering | Het Riool. Het Riool. Geraadpleegd op 16 februari 2022, van http://www.hetriool.nl/de-geschiedenis-van-de-riolering/