​​​​​​​Is het nieuwe normaal al dichterbij dan we denken?
Zoals ieder ander mens fantaseer ik ook wel eens over de toekomst. Hoe zou de wereld eruitzien voor mijn kleinkinderen? Hoe beleven zij dezelfde wereld als waar ik tientallen jaren op heb rond gelopen? En is dit überhaupt nog wel dezelfde wereld? Of is dit haast niet meer dezelfde wereld te noemen?
Op een waarzegster na, kan niemand deze vragen met 100 procent overtuiging beantwoorden. Ook al ben ik geen waarzegsters; ga ik jullie in een korte serie aan blogs toch eens meenemen in mijn gedachtes over de toekomst.
Beginnende met de vraag ‘Welk vervoersmiddelen zijn in 2100 niet meer dan normaal?’.

(V. Kroese, 7 januari 2020)

De zelfrijdende auto is al jaren een belofte in Nederland, maar waarom kan je in Amerika al wel in een zelfrijdende taxi stappen?  
Op het moment kun je in Nederland alleen autonoom rijden op de snelweg tot een maximale snelheid van 60 km/h. Terwijl er in Amerika al zelfrijdende taxi’s rondrijden. Dit heeft alles te maken met het verschil in wegen. In Amerika zijn de straten recht en gemaakt voor de auto, waar weinig ander verkeer rijdt. Terwijl de Nederlandse binnensteden voorzien zijn van smalle straatjes, waarbij de auto’s de weg moet delen met fietsers en voetgangers.
Daarnaast zijn er veel situaties in het verkeer die lastig te begrijpen zijn voor een computer. Maarten Steinbuch, hoogleraar aan de TU/Eindhoven, zegt dat een lantaarnpaal makkelijk te verwarren is met een dun persoon. Voor ons, als mens, is het logisch dat een lantaarnpaal niet zomaar kan oversteken en een voetganger of fietser dit wel kan. Maar aan een computer moet nog alles aangeleerd worden (RTL Nieuws, 9 april 2022).

(RTL Nieuws, 15 oktober 2021)

Het komt niet meer alleen in films voor.
Een andere mogelijke manier van vervoeren in de toekomst zouden vliegende auto’s kunnen zijn. Wanneer het in films gaat over de toekomst zie je voornamelijk vliegende auto’s als vervoersmiddel voorbijkomen.
Franky Zapata heeft al bewezen dat het mogelijk is om, met de huidige veiligheidsnormen voor de luchtvaart, te vliegen op een turboprop bord. Deze zo genoemde Flyboard® Air is het meest compacte redundante vliegtuig ooit gemaakt. Zapata en zijn team blijven het bord steeds maar weer testen en verbeteringen aanbrengen op het gebied van prestaties en ontwerp. Ze zitten dus zeker niet stil.
Het bord is nu alleen beschikbaar voor Franky’s bedrijf, maar ik verwacht dat dit in de toekomst wel zal veranderen en dat een soortgelijk Flyboard niet meer weg te denken is (Zapata, z.d.).
Echter verwacht ik niet dat het Flyboard het enige vervoersmiddel van de toekomst zal zijn. Naar mijn mening hangt er aan het Flyboard één groot nadeel en dat is dat je weinig spullen tegelijkertijd mee kan nemen. Ik verwacht daarentegen wel dat het een goede vervanging is voor scooters. Met een Flyboard hoef je niet de rondweg te nemen om aan de andere kant van de stad te komen, maar kun je er dwars overheen vliegen. Wat wel weer een groot voordeel is aan het Flyboard.

(TAdviser, juli 2019)

Wat wordt het vervoersmiddel van de toekomst?
Ik ben van mening dat hoe de meeste files voorkomen kunnen worden, de voornaamste manier van vervoeren in de toekomst zal worden. Aan de hand van The Simple Solution to Traffic - YouTube wordt uitgelegd dat wanneer auto’s op hetzelfde moment versnellen files (makkelijker) voorkomen kunnen worden. Dit is alleen mogelijk als zelfrijdende auto’s met elkaar kunnen communiceren.
Echter heeft vliegen ook zo z’n voordelen. Met vliegende auto’s hoef je niet over de bestaande wegen te rijden, waardoor je een hoop kan afsnijden van de route.
Daarom ben ik van mening dat er in de toekomst een combinatie zal ontstaan tussen zelfrijdende auto’s en vliegende auto’s. Hiermee bedoel ik: Een auto waarin je enkel hoeft aan te geven waar je naartoe wil. Waarna de auto zelf bekijkt hoe, op welke hoogte en met welke snelheid die het beste kan vliegen. Hiervoor dient het systeem van de (zelf)vliegende auto in contact te staan met het luchtverkeer.
Tot slot denk ik dat met de huidige kennis aan technologie volledig zelfrijdende auto’s makkelijker te realiseren zijn dan vliegende auto’s. Waardoor (volledig) zelfrijdende auto’s, in Nederland, eerder op de markt zullen komen dan (zelf)vliegende auto’s.
(Aeromobil, z.d.)
Maar hoe zit het dan met het rijbewijs?
Rij- en/of vliegbewijzen zullen in de toekomst nog wel blijven, maar niet op dezelfde manier als we ze nu kennen. Een rijbewijs, hoe we hem nu kennen, bezitten als je in een zelfrijdende auto (zonder stuur) zit lijkt me vrij overbodig. Er is toch geen mogelijkheid om in te grijpen. Daarentegen lijkt een korte cursus over hoe het voertuig in elkaar steekt en hoe de zelfvliegende of -rijdende auto’s precies werken, bij de aanschaf van een nieuwe, geen overbodige luxe.
Echter zullen er bij de voertuigen, waar nog wel een stuur of iets dergelijks aanwezig is, wel rijbewijzen hoe we ze nu kennen nodig blijven. Zodat de bestuurder weet hoe er ingegrepen dient te worden, wanneer dit eventueel nodig is.
Wat vind ik van deze ontwikkelingen?
Al met al ben ik ontzettend benieuwd naar de toekomst. Het lijkt me ontzettend gaaf, onwennig, maar ook wel makkelijk om in een autonoom voertuigen te zitten. Ik denk dat een zelfrijdende auto een beetje het gevoel zal geven alsof je in een wat kleinere tram zit. Een voordeel is wel dat de persoon die normaal gesproken het voertuig zou besturen nu onder het rijden zich bezig kan houden met iets anders. Waardoor de reistijd op een werkdag niet per se als weggegooide tijd gezien hoeft te worden.
Daarnaast vind ik het ontzettend vet wat de technologie allemaal kan. Maar ben daarbij ook ik heel benieuwd naar wat de engineers van de toekomst, waarvan ik er één ben, allemaal zullen bedenken.
Bronnen
Aeromobil. (z.d.). Aeromobil. Geraadpleegd op 6 juni 2022, van https://www.aeromobil.com/#introduction
CGP Grey. (2016, 31 augustus). The Simple Solution to Traffic [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=iHzzSao6ypE&t=124s
Kroese, V. (2020, 7 januari). Luchtfietsen: een mobiele toekomst zonder uw eigen auto? Financial Focus. Geraadpleegd op 6 juni 2022, van https://financialfocus.abnamro.nl/inspiratie/luchtfietsen-een-mobiele-toekomst-zonder-uw-eigen-auto/
RTL Nieuws. (2021, 15 oktober). Oeps: zelfrijdende auto’s Waymo steeds vast in doodlopende straat. Geraadpleegd op 6 juni 2022, van https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5260624/waymo-google-zelfrijdende-auto-autonome-elektrische-taxi
RTL Nieuws. (2022, april 9). Zelfrijdende auto: wanneer komt-ie naar Nederland? Geraadpleegd op 2 juni 2022, van https://www.rtlnieuws.nl/tech/video/5300767/zelfrijdende-auto-wanneer-komt-ie-naar-nederland
TAdviser. (2019, juli). Man on the jet board flew over the English Channel and fell into the water. TAdviser.ru. Geraadpleegd op 2 juni 2022, van https://tadviser.com/index.php/Product:Flyboard_Air_(the_flying_platform)
Zapata. (z.d.). Flyboard® Air. Geraadpleegd op 1 juni 2022, van https://www.zapata.com/en/flyboard-air/
Back to Top