Leerdoel 1 - Data verzamelen voor een betere ontwerpfase:
Tijdens de minor Smart Cities wil ik aan de hand van de juiste data gebruiksvoorwerpen of producten (die het leven in een stad vergemakkelijken) ontwerpen.
Aangezien ik Industrieel Product Ontwerpen en Werktuigbouwkunde studeer, is het naar mijn mening een logische stap om op deze manier de minor Smart Cities te combineren met mijn opleidingen.
Ik heb het leerdoel onder andere met de studenten van de Technische Universiteit Eindhoven besproken en zei vertelden mij dat het een haalbaar leerdoel was. Aan de hand van hun onderzoek/data ga ik (een gedeelte van) een veiligere rollator ontwerpen.
De activiteiten met betrekking tot dit leerdoel starten op 1 april 2022 en eindigen op 16 juni 2022. Op 16 juni is het leerdoel dan ook behaald, wat ik aan ga tonen aan de hand van een mooi en duidelijk ontwerp (welke gebaseerd is op data).
Zelfreflectie
De uitkomst van het leerdoel kan bekeken worden door op onderstaande knop te klikken.
Ik ben ervan overtuigd dat ik een goede ontwerpfase heb afgelegd, waar uiteindelijk een mooi en duidelijk ontwerp is uitgerold door middel van de juiste data.
Als ik deze data niet had, was ik niet op zo'n ontwerp uitgekomen. Hieruit blijkt dus hoe belangrijk het verzamelen van de juiste data is, in de oriëntatie- en analysefase, bij het neerzetten van een goed product. Ik ben van mening dat deze twee fases net zo belangrijk zijn als een ontwerpfase. In mijn ogen oogde een ontwerpfase vaak belangrijker, aangezien daar de voornaamste ideeën vandaan komen.
Ik heb dus voornamelijk het nut ingezien van een goede en vooral geen overhaaste oriëntatie- en analysefase. Als deze twee fases goed doorlopen worden, dan loopt de ontwerpfase een stuk gesmeerder. In mijn volgende projecten wil ik dit dan ook zeker mee gaan nemen.
Leerdoel 2 - Tekstopbouw:
Het is van belang dat wanneer je iets ontworpen hebt of een opdracht hebt uitgevoerd dat je alles ook duidelijk kan overbrengen. Daarom wil ik graag leren om beter te worden in het schrijven van teksten.
Aan de hand van een extra les met tips and tricks van Marc en het internet wil ik mij hierin stof bij laten leren, wat het een haalbaar leerdoel moet maken.
Vanaf 19 april 2022 zal ik aan de slag gaan met het leerdoel. Waarna ik op 16 juni 2022 aan de hand van 6 blogs op mijn website aan zal tonen het leerdoel behaald te hebben. Voorbeelden van onderwerpen die in de blogs naar voren kunnen komen zijn dingen over mijzelf, mijn levensloop, maar ook eerdere producten/werken van mij.
Geschreven blogs
Voor het leerdoel heb ik verschillende blogs geschreven, aan de hand van onderstaande knoppen kunt u de blogs bekijken.
Daarnaast heb ik door de blogs heen een in een bestand alle feedback, tips en tricks verzameld. Hierin staat ook voor ieder blog een korte zelfreflectie.
Zelfreflectie
Ondanks dat ik flink geoefend heb met het schrijven van blogs, is dit nog steeds niet zo m’n ding. Ik vroeg laatst aan een klasgenoot hoelang hij ongeveer bezig was met het schrijven van een blog. Zijn antwoord was dat hij binnen 4 uur toch wel een blog af had. Waar ik helaas dubbel en dwars overheen zit. Ik weet niet of het komt door mijn concentratievermogen, mijn niveau, mijn creativiteit in schrijven of mijn perfectionisme. Ik had gehoopt dit ook deels tijdens dit leerdoel te verbeteren. Ik denk dat ik er wel een kleine vooruitgang op gemaakt heb, maar ik ben nog steeds lang bezig met het schrijven van teksten.
Ik merk wel dat ik het makkelijker en minder erg vind om een tekst te schrijven wanneer ik vanuit mezelf schrijf en niet aan de hand van feiten/bronnen mijn mening vorm. Ik zal waarschijnlijk nooit met heel veel plezier gaan schrijven, maar er zit vooruitgang in. Ik ben hierachter gekomen door verschillende onderwerpen/opzetten aanbod te laten komen.
Het bepalen wat de lezer wel of niet interessant vindt blijf ik heel erg lastig vinden om te doen. Ik vind het namelijk lastig om er vanuit iemand anders zijn opzicht naartoe te kijken.
Daarnaast blijf ik ook nog wel van hak op de tak springen in mijn blogs. Ik ben van mening dat ik ten opzichte van een half jaar geleden er wel wat in verbeterd ben. Echter zijn hier in de toekomst voor mij nog steeds stappen in te behalen.
Tot slot vind ik dat mijn titels ook verbeterd zijn. Ik dacht eerst dat titels voornamelijk nuttig moesten zijn en dacht er dus niet extreem lang over na. Echter heb ik geleerd dat de hoofdfunctie van titels is dat de lezer denkt ‘hé, hier wil ik meer van weten’.
Leerdoel 3 - Matlab:
Tijdens mijn opleiding heb ik eerder al eens kennis gemaakt met Matlab. Echter is veel van deze kennis ondertussen weggezakt. Matlab biedt een flexibele, tweerichtingsintegratie met veel programmeertalen, waaronder Python. Hierdoor kunnen verschillende teams samenwerken en Matlab-algoritmes gebruiken binnen productiesoftware en IT-systemen. Matlab komt erg overeen met Python. Echter is Matlab ingericht voor engineers, wat dus beter aansluit bij mijn opleidingen Industrieel Product Ontwerpen en Werktuigbouwkunde.
Ik wil vanaf 14 april 2022 minimaal 3 certificaten in Matlab gaan behalen. Waarna ik aan de hand van een opdracht op 16 juni 2022 aan zal tonen dat mijn kennis in Matlab vergroot is.
Zelfreflectie
In de eerste fase van het leerdoel kwam ik erachter dat de cursussen tussen de 9 à 16 uur per stuk waren. Terwijl ik er bij de formulering van mijn leerdoelen vanuit was gegaan dat 1 cursus ongeveer 3 uur zou duren. Hierdoor heb ik in overleg met mijn coach besloten om in plaats van 3 cursussen 1 cursus te gaan voltooien.
Nadat ik in de cursus een hoop nieuwe functies in Matlab geleerd heb, ging ik aan de slag met eigen datasets. De uitkomsten en reflecties hiervan kunnen bekeken worden door op onderstaande knop te klikken.
Al met al ben ik blij met het eindresultaat en ben ik van mening dat ik goede stappen gemaakt heb.
Back to Top